Ambliopia – ce este si cum se trateaza

Ambliopia, cunoscuta si sub numele de sindromul ochiului lenes este o patologie care se dezvolta adesea inca de la o varsta frageda si afecteaza 2-3% din copii. Aceasta boala este adesea ereditara. Vestea buna este ca exista numeroase tratamente impotriva ambliopiei, acestea putand functiona daca boala este detectata suficient de repede. In cazul in care ambliopia nu este detectata din timp poate duce la orbire.

Ambliopia – ce este si cum se trateaza

Vederea se dezvolta inca de la nastere. Ambliopia se poate trata in perioada dezvoltarii vederii sau in primii sase ani de viata. Daca se depaseste aceasta perioada, ambliopia devine progresiv definitiva. Depistarea si tratamentul sau sunt extrem de simple. Deoarece vede cu celalalt ochi bine, copilul nu se va plange de nimic. Doar un depistaj din timp prin intermediul unui control oftalmologic permite reperarea ambliopiei si tratarea acesteia (inainte de sase ani). Cauza este cel mai adesea raportata la o problema de refractie (ochelari) sau la strabism.

Terapia vizuala reprezinta una din principalele metode de tratare a ambliopiei. Ochiul slab va fi stimulat si antrenat prin intermediul terapiei vizuale. Aceasta terapie poate implica unele exercitii fizice care pun accentul pe folosirea ochiului lenes. Un exemplu de tratament vizual este folosirea jocurilor informatice care stimuleaza coordonarea ochilor.

ambliopie3

Stimularea magnetica transcraniana reprezinta o alta modalitate de tratare a ambliopiei. Cu ajutorul acestui tratament, campurile magnetice ale creierului sunt stimulate cu ajutorul unor curenti electrici slabi, fapt ce stimuleaza nervii ochiului lenes. O metoda unica si traditionala totodata in tratarea ambliopiei este ocluzia. Altfel spus, ochiul sanatos se acopera pentru ca ochiul lenes, cu vedere slaba sa fie stimulat prin exercitiu si obligat sa vada. De obicei, medicul specialist va recomanda pacientilor ochelari sau lentile de contact pentru corectia optica a viciilor de refractie.

O metoda inovativa de tratare a ambliopiei o reprezinta programul de tratare cunoscut sub numele de Amblionet, un program ce vine in sprijinul pacientilor cu o serie de exercitii menite sa imbunatateasca vederea intr-un timp scurt.  Antrenarea vizuala va duce la recuperarea mult mai rapida a vederii. Se vor reduce considerabil orele de ocluzie care provoaca copilului doar disconfort.

In sprijinul copiilor si parintilor vine clinica Optisan, o clinica care va garanteaza ca specialistii in oftalmologie pediatrica vor diagnostica in cel mai scurt timp cu putinta ambliopia. Acestia vor prescrie un tratament personalizat, in functie de fiecare pacient in parte. Vederea copilului va fi imbunatita in scurt timp pentru a percepe cat mai eficient si cat mai corect aspectele din jurul sau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.