Cum functioneaza bateria cu plumb?

Inventata de medicul francez Gaston Plante in 1859, bateria cu plumb a fost primul acumulator reincarcabil pentru uz comercial. In ciuda vechimii sale, chimia plumbului continua sa fie utilizata pe scara larga in prezent si exista motive bune pentru popularitatea acesteia; plumbul este de incredere si ieftin in ceea ce priveste costul per watt. Exista si baterii care livreaza putere in cantitate mare iar acest lucru face acumulatorii eficienti din punct de vedere al costurilor pentru automobile, masini de golf, stivuitoare, surse de alimentare marine si neintreruptibila.

Cum functioneaza bateria cu plumb?

Structura grila a acumulatorului plumb acid este realizata dintr-un aliaj de plumb, intrucat plumbul pur este moale si nu se va sustine singur, astfel incat cantitati mici de alte metale sunt adaugate pentru a obtine rezistenta mecanica si pentru a imbunatati proprietatile electrice. Cei mai frecventi aditivi sunt antimoniu, calciu, staniu si seleniu. Aceste baterii sunt adesea cunoscute sub numele de “plumb-antimoniu” si “plumb-calciu.”

Materialele active ale bateriei cu plumb acid

Materialele active intr-un acumulator sunt cele care participa la reactia electrochimica de incarcare / descarcare. Aceste materiale includ electrolitul si electrozii pozitivi si negativi: electrolitul intr-un model plumb-acid este o solutie diluata de acid sulfuric (H2SO4), iar electrodul negativ al unui acumulator complet incarcat este compus din plumb (Pb), in timp ce electrodul pozitiv este compus din dioxid de plumb (PbO2).

piese auto

Aplicatiile acumulatorilor plumb acid

Exista numeroase aplicatii pentru utilizarea modelelor de baterii Sorgeti cu plumb-acid. Acestea variaza de la sistemele de baterii extrem de mari utilizate in nivelarea sarcinii in companiile de utilitati electrice la bateriile relativ mici utilizate la uneltele de mana. Acestea poate au nevoie sa fie supuse ciclurilor profunde si frecvente, cum ar fi cele utilizate pentru vehiculele electrice sau pot ramane pe “incarcator”, precum cele dintr-o aplicatie de iluminare de urgenta si numai rareori sunt descarcate. In mod evident, aceste aplicatii nu pot folosi toate aceeasi baterie. Restrictiile privind parametri cum ar fi temperatura de operare, capacitatea dorita, cerintele de tensiune si putere, etc., afecteaza tipul de baterie ales.

Toate consideratiile de mai sus sunt luate in calcul in determinarea ciclului acumulatorului. Ciclul de lucru reprezinta parametrii necesari de functionare a unei celule sau baterii, inclusiv factori cum ar fi retele de incarcare si descarcare, adancimea descarcarii, lungimea ciclului si timpul petrecut in modul de asteptare. Ciclul de functionare trebuie sa fie cunoscut si inclus in specificatiile produsului. Acesta impreuna cu bateria aleasa va determina, de asemenea, tipul de incarcator utilizat.

Principalele categorii de aplicatii ale modelelor plumb-acide sunt pornirea, iluminatul si aprinderea (SLI= starting, lighting, ignition); industriale, inclusiv de tractiune si baterie stationara; si echipamente portabile mici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.