Cum verifici un Mac second-hand

Chiar daca nu de ultima generatie, un Mac mai vechi, achizitionat second‑hand, sigur va fi de folos cativa ani buni, la un pret mai bun decat unul nou. Dar va trebui sa fii foarte atent la alegerea unui Mac care a fost folosit, pentru ca poate avea diverse probleme. Iata cateva sfaturi utile pentru alegerea si verificarea unui Mac second-hand.

PowerPC vs. Intel

Daca Mac‑ul pe care vrei sa il cumperi se numeste PowerMac, PowerBook, eMac, iBook, iMac G3, iMac G4 sau iMac G5, Atentie mare, aceste modele vin cu procesoare PowerPC, ele sunt scoase din uz din anul 2006. Toate Mac‑urile dupa 2006 folosesc procesoare Intel. Mac‑urile cu procesor PPC nu ruleaza sisteme de operare mai noi de OS X 10.5, si nici programele mai noi. Asta nu inseamna ca nu pot fi folosite, dimpotriva. Dar va trebui sa folositi versiuni ceva mai vechi ale programelor cu care vrei sa lucrezi, si sa fii constient ca nu vei putea face upgrade la versiunile noi.

Reguli de cumpărare a unui Mac second‑hand

1. In general nu este indicat sa cumperi pe nevazute. Este de preferat sa vezi si sa testezi acel computer inainte de a lua o decizie. Exceptiile de la regula se aplica doar daca vanzatorul este o persoana pe care o cunosti sau in care ai suficienta incredere. Cumparand pe nevazute presupune riscuri destul de mari.

2. Scadeti serios din pret daca nu ofera CD-urile originale ale calculatorului. Toate Mac‑urile noi vin cu unul sau mai multe CD-uri, de obicei sunt de culoare gri, pe care gasiti sistemul de operare si o serie de programe care sunt oferite gratuit, numai atunci cand cumperi un Mac nou. Tot pe acele discuri gasesti si Apple Hardware Test (AHT), un program de teste hardware specifice fiecarui model de Mac. Cu AHT poti detecta defectele hardware ale calculatorului.
CD-urile originale de la un model de Mac nu pot fi folosite la un alt model.

3. Daca pretul este foarte mic, mare grija de obicei acestea vin cu probleme. Compara pretul Mac‑ului pe care vrei sa-l cumperi cu alte preturi ale aceluias model de pe piata. Dacă e prea ieftin, ceva poate fi în neregula.

4. Un Mac vandut fara acte, fara incarcator, fara CD-urile originale are mari sanse sa fie furat.
Ai nevoie de componente pentru laptop-ul tau ? LaptopHome iti sta la dispozitie cu o gama larga de Baterii, Tastaturi, Display-uri si multe alte accesorii pentru Laptop-ul tau.

Cum verifici un Mac

Atunci cand te intalnesti cu vanzatorul pentru a testa computerul, este indicat sa ai la tine urmatoarele:

• Un CD audio sau un DVD cu un film.
• Un stick USB (pe care sa pui urmatoarele programe: CoconutBattery, LCD Test).
• O pereche de casti.
• Un telefon cu Bluetooth.

Testele nu sunt complicate, trebuie doar putina rabdare si atentie la detalii, si in acest fel iti vei da seama daca totul functioneaza perfect.

Pornirea si specificatiile tehnice

Porneste computerul, si verifica daca booteaza normal, fara erori.
Verifica specificatile tehnice reale, accesand fereastra „About this Mac”, unde poti vedea informații despre memorie si procesor. Pentru a vedea toate detaliile tehnice, apasa pe butonul „More Info…” (vezi figura de mai jos).

Cum verifici un Mac

Starea bateriei
In cazul în care cumperi un laptop, este importanta si starea bateriei. De pe stick-ul USB instalati programul coconutBattery, care iti va arata numarul de cicluri de incarcare si capacitatea reala a bateriei, baterie macbook.

Cum verifici un Mac

In imaginea de mai sus se vede ca bateria mai are 72% din capacitatea ei initiala si a fost incarcata de 183 de ori.
Verifica si daca bateria se incarca de la incarcator, si integritatea cablului, mufei, incarcator macbook.

Starea ecranului

In ceea ce priveste ecranele, trebuie sa ai grija mare la defectele de imagine si la pixelii morti. Foloseste aplicația LCD Test cu care poti depista usor pixelii cu probleme si neuniformitatile de culoare. Pixelii morti sunt mereu negri; cei cu alte defecte stau intr‑o singura culoare indiferent de imaginea de pe ecran.
Verifica si functionarea controalelor pentru stralucire. Urmareste cu atentie daca apar efecte de palpaire a imagini.

Apple Hardware Test

Daca ai CD-urile originale ale calculatorului atunci este indicat sa faceti un Apple Hardware Test. Introdu CD-ul pe care scrie Apple Hardware Test, reseteaza computerul tinand apasata tasta D si urmareste instructiunile de pe ecran. Rezultatele testului vor aparea pe ecran.

Hard discul

Deschide Disk Utility din /Applications/Utilities si verifica starea indicatorului S.M.A.R.T. care arata daca HDD-ul este in pericol sa se defecteze. Daca la S.M.A.R.T. scrie „About to fail” atunci HDD-ul nu mai are viata lunga.

Cum verifici un Mac
Deschide mai multe programe, pagini de web si urmareste cu atentie pe perioada testului daca HDD-ul scoate zgomote caudate.

Alte componente

Verifica cu Keyboard Viewer daca functioneaza toate tastele.

Cum verifici un Mac
Verifica functionarea unității optice, foloseste CD-ul pe care ar trebui sa il ai la tine.
Verifica calitatea sunetului in difuzoare si in casti, precum si tastele pentru controlul volumului.
Verifica daca merg conexiunile WiFi și Bluetooth.

Daca toate cele mai de sus sunt OK, atunci tin sa te felicit, ai gasit MAC-ul perfect si il poti cumpara cu incredere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.