Ce legatura exista intre somn si nutritie?

Un somn insuficient are un impact important asupra obiceiurilor noastre alimentare, a luarii sau pierderii in greutate, asupra apetitului si functiilor metabolice. Insa, exista prea putine informatii cu privire la felul in care nutritia ne influenteaza somnul. Recent, a aparut un studiu nou care a evaluat tiparul de somn si stilul alimentar al unui numar mare de oameni.

Ce legatura exista intre somn si nutritie?

Iata care sunt concluziile la care au ajuns acestia. Persoanele care au un somn foarte scurt (mai putin de cinci ore pe noapte) nu au o alimentatie variata, consuma putine lichide, carbohidrati putini si licopen putin. Persoanele cu un somn scurt (aproximativ 5-6 ore) consuma de obicei un numar mare de calorii, foarte putin seleniu si Vitamina C si consuma putine lichide. Acestia au tendinta sa consume mai multa luteina decat ceilalalti.

Persoanele cu un somn normal (de 7-8 ore pe noapte) au o alimentatie variata, au un stil foarte sanatos de viata. Persoanele cu somn mai lung (9 ore pe noapte sau chiar mai mult) consuma un numar mic de calorii, carbohidrati putini si teobromina (ceai si ciocolata) putina. In schimb, persoanele cu somn lung au tendinta sa consume mai mult alcool decat ceilalti.

somn

Exista alimente care perturba sau favorizeaza somnul. De exemplu, ciresele sunt cunoscute pentru faptul ca sunt o sursa naturala de melatonina, hormonul somnului. Laptele si ceaiul de musetel sunt recunoscute pentru efectele calmante. Migdalele au un continut bogat de magneziu ceea ce favorizeaza somnul dar si relaxarea muschilor.

Prea multa cofeina perturba somnul. Nici alimentele condimentate nu trebuie consumate inainte de culcare. Privarea de somn duce la sporirea apetitului, apare pofta de dulce si de amidon. Creierul nostru este hranit de glucoza. Drept urmare, in momentul in care intervine lipsa somnului, creierul nostru nu poate raspunde corespunzator la insulina si are nevoie de carbohidrati pentru a ramane in functiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.